De voorzitter van de Belgische Privacycommissie over de rol van de privacycommissie

Naar aanleiding van het Mensura incident had ik voorgesteld dat ik de dossierbehandelaar zou ontmoeten om de verschillende elementen en mijn ontdekking te bespreken. Deze vraag werd in het directiecomité besproken maar om procedurale en juridische redenen afgewezen.

In de email legt de voorzitter van de privacycommissie - die me het recht geeft om hieruit te citeren - ook een aantal elementen voor van hoe de Belgische privacycommissie haar rol ziet.

We kunnen niet anders dan wachten op het Europees kader die deze 'poedel' (indien er geen minnelijke schikking komt kunnen we niets doen en we hebben geen enkel administratief sanctierecht) in een bulldog die alleen al door haar verschijning netwerk en websiteverantwoordelijken automatisch een betere beveiliging doet installeren om ze toch maar niet op bezoek te krijgen.

Dit wordt verwacht in 2015 -2017 of indien de staatssecretaris voor privacy eindelijk eens begint te begrijpen wat privacy is en hoe belangrijk dat wel is en met enkele kleine wijzigingen aan de wet de Privacycommissie opeens wel de nodige administratieve bevoegdheden geeft om op zijn minst waarschuwingen te geven en indien deze niet worden opgevolgd de stekker eruit te trekken. Net zoals we restaurants sluiten die niet hygiënisch zijn, auto's van de straat houden die niet veilig zijn en electriciteitswerken niet aansluiten op het algemene netwerk omdat ze gewoon slecht gelegd zijn of logische fouten hebben.

Wij zullen blijven met nieuwe zaken naar de privacycommissie te sturen iedere keer we dit nodig achten. Dit is onze rol. Volgend jaar nemen we trouwens een ander orgaan in het vizier - niet om het te bekritiseren maar om te proberen haar aan te zetten om de volheid van haar mogelijke bevoegdheden te gaan gebruiken.

Juridisch formalisme is niet iets wat ons voluntarisme zal tegenhouden. Indien dit zo was dan hadden we al 10 jaar geleden gestopt.

The comments are closed.